我爱这土地

可吟七步诗

艾青

假如我是一只鸟,
  我也应该用嘶哑的喉咙歌唱:
  这被暴风雨所打击着的土地,
  这永远汹涌着我们的悲愤的河流,
  这无止息地吹刮着的激怒的风,
  和那来自林间的无比温柔的黎明……
  ——然后我死了,
  连羽毛也腐烂在土地里面。
  为什么我的眼里常含泪水?
  因为我对这土地爱得深沉……
  ——写于一九三八年十一月十七日

If I were a bird
  I should sing with my husky throat
  The land which is being hitted by the storm
  The river which is always filled with our indignation
  The wind which blows violently forever
  And the most tenderness dawn which comes from the forest……
  After that I died
  The feathers corrupted in the earth.
  Why are the tears always in my eyes?
  That's because I love the land so much……

独赏二月雪

了解一下。
回复 使用道具

有为九子能

学习~~~~~~~
回复 使用道具

能识八方语

我自行天任遨游
诗人总是含蓄的,那时许多人弃笔从戎。
回复 使用道具

胸怀六国志

为什么我的眼里常含泪水?
因为我对这土地爱得深沉……
槛菊愁烟兰泣露,罗幕轻寒,燕子双飞去。明月不谙离恨苦,斜光到晓穿朱户。 
昨夜西风凋碧树,独上高楼,望尽天涯路。欲寄彩笺兼尺素,山长水阔知何处。
回复 使用道具

能识八方语

我自行天任遨游

因为爱所以才会在乎,因为在乎才会泪流。

回复 使用道具